LA SANTA VALL PROCLAMA PETR VAKOC I ASHLEIGH MOOLMAN LÍDERS DE LES GRAVEL EARTH SERIES

El paradís gravel de Girona va ser l’escenari escollit per inaugurar el calendari durant tres etapes apassionants

Els millors especialistes del planeta van viatjar a Sant Gregori per oferir un espectacle superlatiu

La segona edició de les Gravel Earth Series ja és una realitat. La Santa Vall va inaugurar un ambiciós calendari que visitarà 13 països al llarg de 20 esdeveniments decidits a catapultar el gravel a una altra dimensió. Per fi, aquest esport té un circuit internacional que representa i respecta els valors del gravel i els seus atletes. Entre ells el txec Petr Vakoc i la sud-africana Ashleigh Moolman, que van regnar en el primer esdeveniment de la temporada per emportar-se el botí de 750 punts i, conseqüentment, convertir-se en els primers líders de les Gravel Earth Series.

La prova de Sant Gregori, a cinc minuts de la ciutat catalana de Girona, proposava un repte per etapes dividint el seu programa en tres jornades molt diferenciades. Un pròleg agònic en ascensió de poc més de 6 quilòmetres amb 350 metres de desnivell positiu donava la benvinguda a tots els participants. Un itinerari de 72,5 quilòmetres amb 630 metres de desnivell positiu on només es cronometraven dos trams prèviament senyalitzats, era el format innovador del segon dia. Finalment, una etapa clàssica lineal de 116 quilòmetres amb 1540 metres de desnivell positiu tancava un cap de setmana de somni. Del divendres 16 al diumenge 18 de febrer, totes les mirades de la comunitat del gravel internacional es dirigien a la Santa Vall.

Raons no en faltaven. L’esdeveniment de Klassmark, també artífexs del circuit, va aplegar una graella de sortida estel·lar. La Santa Vall és un esdeveniment de categoria Gravel Earth, però amb un nivell d’atletes igual o fins i tot més alt que els reptes Gravel Earth Global; només cinc esdeveniments han rebut aquesta denominació pel seu prestigi i atorguen 1000 punts al primer classificat. Ningú no es volia perdre l’inici d’una temporada que serà llarga i apassionant. Cal recordar que la classificació final només tindrà en compte les dues millors puntuacions de l’any, més el resultat de la Gravel Earth Final. Tot i això, l’espectacle que hem viscut a la Santa Vall durant aquests tres dies ha estat superlatiu.

En la baralla femenina, Ashleigh Moolman, sisena posició en l’últim Tour de França, va traslladar les seves habilitats de la carretera al terreny gravel de la Santa Vall. Va ser la millor des del primer dia, on ningú la va poder superar en les dures rampes del Hill Climb agònic de divendres. Tot i ser una distància curta i explosiva, va aconseguir una renda d’un minut respecte a les seves principals rivals que va administrar durant les etapes de dissabte i diumenge, on va acabar tercera i segona respectivament a escassos segons de la guanyadora. El triomf de la segona etapa va ser per a una magnífica Morgan Aguirre, que conclouria la trilogia en segona posició a menys d’un minut. El podi de la Santa Vall el tancava Klara Sofie Skovgård. Tant la nord-americana com la danesa van sumar dos podis i van completar totes les etapes entre les quatre primeres. Aquesta posició a la general va ser propietat de la neerlandesa Geerike Schreurs. La guanyadora de la tercera etapa es va quedar a tan sols onze segon del podi final.

Ashleigh Moolman, Morgan Aguirre, Klara Sofie Skovgård i Geerike Schreurs van ocupar totes les places de podi de les tres etapes, corroborant el seu excel·lent estat de forma. Van estar un punt per sobre de les seves rivals. Eren moltes i de molt nivell. Només cal mirar la classificació final per adonar-te’n. La polonesa Karolina Migon era cinquena, mentre que la nord-americana Emily Joy Newsom, l’espanyola Clàudia Galicia, l’alemanya Svenja Betz, la irlandesa Emma Porter i la canadenca Gabby Traxler, completaven un Top10 d’ensomni.

Entres els homes el guió va ser semblant, per no dir idèntic. Aquesta vegada el protagonista va ser Petr Vakoc. El txec va conquerir el Hill Climb de divendres per obtenir un lideratge que l’acompanyaria durant tot el cap de setmana. No va ser una tasca fàcil. Les diferències entre tots els candidats eren mínimes i el ball de posicions constant; els nou primers classificats de la Santa Vall van acabar en un marge de tan sols dos minuts i mig. Tot i això, Vakoc sempre es va mantenir ferm malgrat la insistència dels seus rivals; especialment la de Hans Becking. El neerlandès va guanyar la segona etapa i va seguir esgarrapant-li temps en la tercera, però es va quedar amb la mel als llavis. Va ser segon a només sis segons. David Lozano, tercer de la general, també va fregar la proesa quedant-se a vint-i-cinc segons del campió.

Tots els noms propis del cap de setmana són de vertigen. El nord-americà Chad Haga i l’alemany Sascha Weber van acabar dins del Top5, mentre que el neerlandès Jasper Ockeloen, l’italià Daniel Oss, el danès Asbjorn Hellemose, flamant guanyador de la tercera etapa, el belga Seppe Rombouts i l’alemany Luis Neff , també van ser guardonats en la cerimònia de clausura en acabar entre els deu primers.

El nivell d’atletes a Santa Vall va ser digne de la prova més important del calendari de les Gravel Earth Series. Ningú no es va voler perdre l’inici d’una temporada que es presenta espectacular. La següent prova serà a Kenya, on el proper deu de març es disputarà la Safari Gravel. En aquesta segona edició, el circuit incorpora països com Mèxic, els Estats Units, Suècia, Dinamarca o Xile, per expandir els valors de les Gravel Earth Series arreu del planeta i augurar un bon futur al gravel mantenint la seva essència i valors.

CLASSIFICACIÓ FINAL MASCULINA
1. Petr Vakoc (CZE) / Canyon Isadore – 5h08:26
2. Hans Becking (NED) / Buff Megamo MTB Team – 5h08m32s
3. David Lozano Riba (ESP) / Team Novonordisk – 5h08m51s
4. Chad Haga (USA) – 5h09m23s
5. Sascha Weber (GER) – 5h09m52s
6. Jasper Ockeloen (NED) / Canyon Sram Schwalbe – 5h10m42s
7. Daniel Oss (ITA) – 5h10m52s
8. Asbjorn Hellemose (DEN) / Swatt Club – 5h10m55s
9. Seppe Rombouts (BEL) / PAS Racing – 5h10m56s
10. Luis Neff (GER) / Rose Racing Circle – 5h11m46s

CLASSIFICACIÓ FINAL FEMENINA
1. Ashleigh Moolman (RSA) / AG Insurance Soudal – 6h01m45s
2. Morgan Aguirre (USA) / Enough Cycling – 6h02m34s
3. Klara Sofie Skovgård (DEN) / PAS Racing – 6h03m09s
4. Geerike Schreurs (NED) / Specialized SD Worx – 6h03m21s
5. Karolina Migon (POL) / PAS Racing – 6h11m26s
6. Emily Joy Newsom (USA) / PAS Racing – 6h14m54s
7. Clàudia Galicia (ESP) / Groove Gravel – 6h16m06s
8. Svenja Betz (GER) / Reverb Cycling – 6h16m16s
9. Emma Porter (IRL) / Reverb – 6h17m03s
10. Gabby Traxler (CAN) – 6h18m17s