01

Residu 0

Instal·lem un punt verd en tots els esdeveniments per informar i gestionar totes les accions que promouen el residu 0. Hem eliminat els envasos orgànics d’un sol ús i els hem substituït per gots i bols de pellofa d’arròs que tenen un cicle de vida de 200 usos. Els participants els recullen i els retornen al punt verd per ser reutilitzats. Les ampolles d’aigua també han estat substituïdes per fonts i bidons, mentre les llaunes de begudes s’aixafen i s’emmagatzemen per portar-les a una planta de fondre alumini.

No hi ha deixalles. En el punt verd tan sols hi ha instal·lat un contenidor orgànic per llançar les restes de menjar que seran compostades un cop finalitzi l’esdeveniment. Els cartons i altres materials dels diferents proveïdors es retornen al seu origen perquè li donin un altre ús. Hem eliminat la bossa del corredor amb fulletons i obsequis publicitaris dels patrocinadors. Ho substituïm per màrqueting digital. Som els primers esdeveniments d’esports outdoor residu 0.

02

Consum responsable

Apostem per proveïdors locals i de proximitat per oferir la màxima qualitat en els nostres productes i serveis i, alhora, la més sostenible. En els avituallaments oferim aliments saludables fugint de productes saturats i processats.

03

Petjada de carboni

Calculem l’impacte ambiental de la nostra activitat. La quantitat total de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) que emetem determina la nostra petjada de carboni. Aquesta és certificada anualment seguint normatives internacionals regulades per compensar-la mitjançant diferents accions mediambientals. A partir d’aquests resultats, detectem quins punts podem millorar per reduir el volum de les nostres emissions.

04

Taxa ambiental

En cada un dels nostres esdeveniments fem una donació, equivalent a un euro per participant, a una entitat o grup ecologista local. La taxa ambiental que apliquem al preu de totes les inscripcions repercuteix directament a accions per preservar i millorar la zona on duem a terme la nostra activitat. Aquestes accions són independents a les que nosaltres realitzem com a col·lectiu.

05

Petjada verda

No deixem empremta. Repassem i netegem l’entorn abans i després de cada un dels nostres esdeveniments. Els nostres recorreguts estan marcats amb cinta de tela, senyals i brides reutilitzables. No produïm elements de senyalització de plàstic o paper d’un sol ús. L’endemà la muntanya s’ha de llevar millor com l’hem trobada.

Minimitzem l’impacte en la zona de sortida i arribada disfressant l’esdeveniment al mínim i apostant per elements orgànics. Treballem per buscar la puresa per sobre de l’artificialitat. Com organitzadors som responsables de no incentivar grans participacions ni promocionar massificacions de públic durant el recorregut. Prioritzem la connexió del participant amb la natura d’una manera fràgil, sensible, amb silenci i respectant el seu hàbitat com si no hi fóssim. Hem de posar èmfasi en l’entorn natural per sobre de tot.

06

Memòria històrica

Promocionem els actius naturals oblidats oferint recorreguts alternatius allunyats dels punts més visitats i de fàcil accés. Apostem per recuperar antics corriols i donar visibilitat als llocs més purs i remots amb el màxim respecte per l’entorn. Aquesta és la fórmula per accentuar la història de les nostres muntanyes.

Activisme

Més enllà de les mesures mediambientals dels nostres esdeveniments, també realitzem diferents accions com a col·lectiu. Som un grup d’esportistes compromesos amb el medi ambient i en lluita contra el canvi climàtic i les seves conseqüències. Al llarg de l’any organitzem i impulsem recollides de residus tant a llocs remots de difícil accés com a indrets de molta afluència d’usuaris.

Totes les nostres accions posen èmfasis en la neteja de sotaboscos per tal que els arbres tinguin un creixement òptim per absorbir el CO2. Una altra de les prioritats és la preservació de l’entorn per acabar amb la desforestació i l’especulació, així com la recuperació i la protecció d’espècies autòctones en perill d’extinció.

Who we are

COMPENSEM EL NOSTRE CO2 I EL DELS NOSTRES ATLETES. CARBÓ NEUTRAL!

Tot esdeveniment incentiva el moviment i el desplaçament de les persones. La nostra prioritat no és crear grans esdeveniments massificats; sempre ens hem centrat en els nostres patrons QUALITY OVER QUANTITY i NO NATURE NO FUTURE amb l’objectiu de conservar i preservar l’entorn. No obstant això, som conscients del context actual on la Unió Europea és el tercer gran emissor de gasos amb efecte d’hivernacle; només per darrere de la Xina i els Estats Units.

Cal fer un exercici de responsabilitat. Hem d’actuar i seguir lluitant per fer tot allò que estigui al nostre abast. Volem compartir amb vosaltres la nostra última acció, un projecte d’energia eòlica a una regió de l’Índia. Hem comprat un crèdit de 400 tones de Co2 per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle generades directament i indirectament per la nostra activitat i compensar totes les emissions generades pels desplaçaments dels nostres atletes i l’organització durant tots els esdeveniments del 2023.

Aquest camí el vam iniciar fa set anys, quan vam començar a crear consciència a la nostra comunitat sota el lema “NO NATURE NO FUTURE”. Anualment duem a terme una sèrie d’activitats per connectar els esportistes i les persones amb la naturalesa de la manera més respectuosa i responsable. Els resultats van ser molt positius i vam decidir prendre mesures pioneres i necessàries com reduir, reciclar, reutilitzar i substituir materials per tal de no deixar empremta. L’any passat vam impulsar la idea del RESET. No hi havia marxa enrere, vam trencar amb tot i vam reiniciar el model organitzatiu per ser els primers esdeveniments residu 0.

Aquesta transició és cara i no està a l’abast de tothom. La percepció de les persones quan redueixes és que estàs estalviant, quan en realitat és tot el contrari. Reduir surt car. Una samarreta de polièster que està composta per cru, val un terç que una samarreta de cotó orgànic. El preu econòmic de fer servir envasos reutilitzables de pallofa d’arròs és molt més elevat. El mateix passa si vols compensar les emissions de Co2 de manera voluntària. Tot i que les nostres emissions han disminuït un 50%, no podem negar la realitat. Era el moment de passar a l’acció.

No podem prohibir que facis servir el cotxe per desplaçar-te a un dels nostres esdeveniments. Aquesta no és la solució. Simplement, hem actuat amb coherència i de manera responsable. El nostre deure com a organitzadors és fer tot el que està al nostre abast per facilitar les coses a una societat que sol prendre decisions de manera individual, mentre sorgeixen despeses i més despeses derivades dels lobbies i grups de pressió de l’energia, l’habitatge o l’alimentació.

Fa tres anys, ens vam proposar reduir la nostra empremta de Co2. El 2020 vam començar a calcular i compensar les emissions que generaven la nostra logística organitzativa, però al 2022 vam decidir fer un pas endavant neutralitzant tot el carboni de l’esdeveniment. De principi a fi. Tant d’organització com atletes. Som conscients que el nostre calendari incorpora esdeveniments de caràcter nacional i internacional, incentivant la mobilitat terrestre i aèria que generen emissions. Actualment, estem organitzant un total de 13 esdeveniments anuals a una mitjana de 650 participants.

Els principals problemes ocasionats per l’emergència climàtica són derivats de la crema de combustibles fòssils utilitzats a l’energia. Són responsables del 77,01% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, mentre que el transport en suma un terç. Les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de l’agricultura contribueixen amb un 10,55%, els processos industrials, l’ús de productes i processos industrials amb un 9,10% i la gestió de residus amb un 3,32%. El diòxid de carboni (Co2) és el gas d’efecte hivernacle que se sol expulsar amb més freqüència a l’atmosfera a conseqüència de diferents activitats humanes, però no podem oblidar el metà, 80 vegades més potent que el diòxid de carboni durant un període de 20 anys.

La nostra naturalesa pateix a causa dels canvis de cicles, però especialment per l’augment de la temperatura a causa de les nostres emissions. Cal destacar la particular vulnerabilitat dels països més pobres als riscos climàtics. Els països en desenvolupament es veuen molt més afectats per les condicions meteorològiques extremes que els països industrialitzats. Encara que les pèrdues econòmiques absolutes siguin més grans als països rics, les conseqüències són més devastadores als països amb menys ingressos. Això és perquè tenen una menor capacitat per fer front als efectes perjudicials de les amenaces climàtiques. A Europa l’emergència climàtica només ens ha acariciat, però hem posat en risc la vida de milions de persones a països pobres.

Davant d’aquesta situació, hem actuat amb responsabilitat i des de NNNF hem comprat un crèdit de 400 tones de Co2 que compensin les nostres emissions i la dels nostres participants durant l’exercici 2023. Reduir, compensar i assolir el NET0 és la nostra responsabilitat. Per aquest motiu, hem tornat a comprar un crèdit per compensar les emissions directes i indirectes generades pels nostres esdeveniments la darrera temporada. Concretament 400 tones de CO2 a ABAST 3. Aquest inclou totes les emissions indirectes que es produeixen en la cadena de valor d’una empresa declarant. Per distingir clarament entre les categories d’abast 2 i 3, l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units (EPA) descriu les emissions d’abast 3 com «el resultat de les activitats dels actius que no són propietat de l’organització informant ni estan sota el seu control, però sobre els quals l’organització exerceix un impacte indirecte en la seva cadena de valor».

Per calcular el volum de les nostres emissions realitzem enquestes i comptabilitzem els vehicles i l’origen dels nostres participants, així com estudiar meticulosament l’origen dels nostres productes, proveïdors i energia consumida. Som conscients que no deixarem de moure’ns i d’emetre d’un dia per l’altre. Tampoc volem que prengueu aquesta compensació com un tot si val. És per aquest motiu que per a la pròxima temporada premiarem tots els participants que es desplacin compartint vehicle o en mobilitat sostenible.

Les 400 tones de CO2 s’han compensat en un projecte a Madhya Pradesh, una regió de l’Índia, que aprofita el potencial d’energia eòlica disponible per generar energia neta. L’activitat del projecte instal·larà i operarà 5 generadors d’aerogeneradors (WTG) sofisticats i d’última generació que constaran de 4*2000kW i 1*1500kW amb una capacitat instal·lada agregada de 9,5 MW. El projecte generarà aproximadament 18470 MWh d’electricitat a l’any. Aquesta compensació equival a plantar 2400 arbres o retirar 272 cotxes.”

  • El projecte crearà llocs de treball, millorarà les infraestructures i augmentarà l’accés a l’electricitat, la qual cosa redundarà en el benestar social de la regió.
  • El projecte promou l’ ús de l’ energia eòlica ajuda a conservar els recursos naturals, promou la sostenibilitat econòmica i crea noves oportunitats per a indústries i activitats econòmiques, la qual cosa redunda en un major benestar econòmic.
  • el projecte repercuteix positivament en el medi ambient i contribueix al benestar mediambiental en utilitzar energia eòlica neta i evitar la contaminació i les emissions de gasos amb efecte d’ hivernacle.
  • El projecte empra tecnologia avançada per a la producció eficient d’ energia, la qual cosa condueix al benestar tecnològic.

En general, el projecte contribueix significativament al desenvolupament sostenible.

INFORME COMPENSACIÓ CO2

#RESET

Les mesures del programa #NoNatureNoFuture de Klassmark no són una opció. Ha arribat el moment de fer un #reset, canvi de mentalitat, per valorar el que realment és important en un esdeveniment outdoor. La grandesa d’aquests esports és al medi natural on es practiquen. Cal actuar immediatament si volem seguir gaudint dels esports outdoor com els entenem fins ara. Sense naturalesa no hi ha futur.