UNA ‘THE TRAKA’ PER ENCENDRE LA METXA DE LES GRAVEL EARTH SERIES

Dos mil atletes de 60 nacionalitats es congregara a Girona per inaugurar el nou circuit de gravel internacional

Sarah Sturm, Ivan Garcia Cortina i Mattia de Marchi, algunes de les estrelles de The Traka

Enrere ha quedat aquella primera edició de 2019, quan Klassmark va reunir un centenar de visionaris a Girona per posar la primera pedra de The Traka amb l’esperança de construir un gran castell. Ho van aconseguir, duplicant els números anys rere any. Una esplendor que s’estenia per tot el globus terraqui. El gravel seguia conquerint territoris i The Traka catapultava Girona com la gran fortalesa del gravel del vell continent. Les xifres del 2023 parlen per si soles. Dos mil atletes de 60 nacionalitats es congregaran a Girona la setmana del 26 al 30 d’abril per encendre la metxa de les Gravel Earth Series, el nou circuit de gravel internacional. The Traka és l’esdeveniment escollit per obrir el teló d’aquest ambiciós projecte.

Les Gravel Earth Series, la gran aposta de Klassmark, neixen amb l’ambició de mantenir l’essència del gravel reunint els esdeveniments més genuïns i importants del planeta. Sis països i sis proves marcaran el destí de la primera edició. Parlem de la kenyana Migration, la islandesa The Rift, la suïssa Octopus, la francesa Nature is Bike, la sueca Nordic Gravel de Bergslagen i, per descomptat, una The Traka que posarà les bases del nou paradigma mundial. La festa la completarà l’Earth Final, la gran final del certamen que se celebrarà a Cardona, província de Barcelona, i coronarà els millors ciclistes del circuit el cap de setmana del 16 i 17 de setembre. La classificació final tindrà en compte les dues millors puntuacions més el resultat de l’Earth Final. Tot i això, els valors de l’esport, el respecte pel medi ambient i l’amor pel territori han de prevaldre per damunt de tot.

Tres dels quatre reptes de The Traka seran puntuables per a les Gravel Earth Series. L’únic recorregut que queda fora és el 50K. Aquest itinerari de 50 quilòmetres amb 700 metres de desnivell positiu és ideal per a aquells participants que vulguin saber què s’amaga darrere del gravel. The Traka vol seguir guanyant adeptes. Segur que a molts els veurem en el repte 100K l’any vinent. Pel present, dibuixa un recorregut de 106 quilòmetres amb 1200 metres de desnivell positiu que descobreixen part de l’Empordà després d’un petit pas exigent per Les Gavarres. Els participants de totes dues distàncies entraran en acció el diumenge 30 d’abril a partir de les 8.30 h. Ho faran des del Parc de les Ribes del Ter, al costat del Pavelló de Girona-Fontajau, on el ciclista trobarà tot allò que necessita. Sense desplaçaments ni mals de cap. Les quatre propostes de la cinquena edició de The Traka són circuits circulars amb sortida i arribada a Girona.

Gran part de l’atenció de la setmana es concentrarà el dissabte 29 d’abril, moment de la disputa de les modalitats 200K i 360K. La prova reina, la 360K, ofereix l’oportunitat de recórrer els racons més fascinants de la província de Girona. Parlem de la Costa Brava, la Serra de l’Albera, el Cap de Creus, els Aiguamolls de l’Empordà, el Montgrí o Les Gavarres, espais de gran interès natural que donen vida els 367 quilòmetres amb 5000 metres de desnivell positiu del recorregut. L’aventura arrencarà a les sis del matí i els participants tindran 32 hores per fer realitat la gesta. Tot i això, la gran majoria opta per no pernoctar i contemplar el repte non-stop. Pura aventura on no hi ha marques ni elements de senyalització; els ciclistes s’hauran d’orientar mitjançant un sistema GPS.

Parlar de The Traka 360K és parlar de Mattia de Marchi. L’italià ha estat el ciclista més ràpid en les dues edicions que s’han disputat, ostentant el rècord en 13h17m49s. Repeteix experiència, però no estarà sol a Girona. L’acompanyaran l’australià Freddy Ovett, els alemanys Sebastian Breuer i Ulrich Bartholmoes, els neerlandesos Piotr Havik i Diederik Deelen o l’irlandès Nicholas Roche. Luis Angel Maté o Alberto Losada seran les esperances locals. La representació femenina també serà estel·lar amb les nord- americanes Sarah Sturm i Amity Rockwell liderant la llista. També hi apareixen la polonesa Maria Ossowska, les italianes Asja Paladin i Virginia Cancellieri, les britàniques Maddy Nutt i Amira Mellor, l’austríaca Anna Kollman o la irlandesa Emma Porter. Les opcions nacionals passen per les cames de Lydia IglesiasAlba Xandri o Sami Sauri. En el punt de mira les 16h26m06s, el rècord propietat d’Olivia Dillon.

El dissabte també viurem la sortida, a les 7 hores, i el desenllaç del repte 200K. Una prova de 202 quilòmetres amb 2000 metres de desnivell positiu que ressegueix part de l’itinerari de la seva germana gran i congregarà bona part del grup d’estrelles de The Traka. En la batalla femenina destaquen noms com el de les alemanyes Carolin Schiff i Svenja Betz, la nord-americana Morgan Aguirre, la islandesa Maria Gudmundsdottir, les britàniques Halley SimmondsAnnabel Fisher o Leah Dixon, la belga Isabelle Beckers, la ugandesa Eleonora Milesi, la danesa Josefine Huitfeldt o l’espanyola Ana Dillana. Pel costat masculí repeteix el campió Ivar Slik. El neerlandès estarà acompanyat dels espanyols Ivan García Cortina i Daniel Moreno, de l’australià Nathan Haas, els alemanys Paul Voss i Janosch Wintermantel o l’italià Francesco Bettini. La llista de favorits podria ser interminable perquè ningú no vol renunciar a la glòria de The Traka.

La ciutat Girona està a punt per obrir les portes, una vegada més, a la comunitat del gravel internacional; sis de cada deu participants són estrangers. The Traka ha esdevingut punt de trobada i reunió de tots els amants d’aquest esport. Les activitats s’estendran al llarg de tota la setmana amb múltiples sortides socials, diferents reptes,com ara la pujada al Castell de Sant Miquel, i la presentació de les Gravel Earth Series; així com la dels favorits a la victòria final de The Traka. Una infinitat de possibilitats que desembarcaran en un cap de setmana d’escàndol. Els millors camins i pistes esperen tots els participants per oferir l’experiència i l’aventura gravel més pura i autèntica. The Traka és el màxim exponent del gravel a una ciutat catalogada com la capital del ciclisme.