MATTIA DE MARCHI I AMITY ROCKWELL DINAMITEN ‘THE TRAKA’

L’italià i la nord-americana van polvoritzar el rècord de The Traka 360K

Girona va reunir dos mil amants del gravel per a obrir el teló de les Gravel Earth Series

Després de durs i llargs mesos, el nou projecte de Klassmark ja és una realitat. The Traka va ser l’escenari escollit per a obrir el teló de les Gravel Earth Series; el nou circuit internacional de gravel que neix amb l’ambició de mantenir l’essència d’un esport on els seus valors han de prevaldre per sobre de qualsevol competició. El viscut aquesta setmana a Girona és el millor exemple. Dos mil ciclistes de seixanta nacionalitats van prendre part de la gran festa del gravel a Europa. La setmana del 24 al 30 d’abril va estar repleta d’activitats que van desembarcar en un cap de setmana d’escàndol on van brillar l’italià Mattia de Marchi i la nord-americana Amity Rockwell. Tots dos van polvoritzar el rècord de The Traka 360K, la prova estrella d’un certamen que va comptar amb quatre propostes per a tots els gustos i nivells. El 2023 ens va regalar moments únics i icònics que ja formen part de la història d’un dels esdeveniments més importants del planeta.

Després de la seva aparició en 2021, The Traka data de 2019, la distància 360K s’ha convertit en la més mediàtica de l’esdeveniment. Un recorregut circular de 360 graus que recorre els punts d’interès natural més importants de la província de Girona durant 367 quilòmetres amb 5000 metres de desnivell positiu. Un territori on regnava i volia continuar regnant Mattia de Marchi. El transalpí prenia la sortida, el dissabte 29 d’abril a les sis del matí, decidit a buscar la tercera victòria en tres edicions. Ciclistes de tots els racons del planeta van acudir a la cita per a discutir-li el tron, però el rei continua sent el rei. L’italià va fer una exhibició per a guanyar amb majúscules. Es va escapar en solitari en finalitzar el primer terç de la prova per a volar cap a la línia de meta de Girona. Era el moment de les apostes. Seria Mattia de Marchi capaç de baixar de les tretze hores? La resposta era sí. De Marchi és l’únic ésser humà que ha trencat la barrera. El nou temps a batre: 12h55m42s.

El suís Nils Correvon, el danès Tobias Morch i el neerlandès Diederik Deelen van ser els altres grans aspirants a la corona. Després del primer atac de Mattia de Marchi, els tres van col·laborar en el grup de darrere per a seguir en la batalla. No obstant això, el pas dels quilòmetres va corroborar que la seva lluita era la del podi. Amb Nils Correvon sense opcions, Tobias Morch i Diederik Deelen ens van regalar un final d’infart on un esprint final va decantar la balança a favor del primer. En cinquena posició trobem a l’heroi local David Coma, que es va colar amb dret propi a la foto de l’elit del gravel mundial.

Amity Rockwell va ser l’altra gran protagonista de The Traka 360K. La nord-americana va aterrar a Girona com una de les favorites, però eren moltes les candidates a la glòria final. Entre elles, la seva compatriota Sarah Sturm. Ambdues van traslladar el seu duel a l’altre costat de l’oceà Atlàntic, però va haver-hi menys lluita de la desitjada. Sturm no va trobar les seves millors sensacions, però el seu talent és inqüestionable i torna a casa amb una meritòria segona posició. Per davant, Rockwell estava desencadenada i va polvoritzar el rècord en més d’una hora per a deixar el nou registre en 15h01m02s. Girona té nova reina. El podi el va completar una gegantesca Emma Porter. La irlandesa, que resideix a la ciutat, va mostrar un nivell competitiu superlatiu i va ser aclamada pel públic local. Està llesta per a somiar. Amira Mellor i Maddy Nutt, totes dues de Gran Bretanya, van entrar en quarta i cinquena posició per a tancar les places d’honor.
El repte The Traka 200K, va arrencar una hora més tard que la seva germana gran, ens va deixar una imatge per a la història: Paul Voss amb la bici a coll després de 202 quilòmetres amb 2000 metres de desnivell positiu. L’alemany va punxar roda en els últims quilòmetres, però va continuar pedalant cap a la victòria o, més ben dit, corrent. La roda va acabar rebentant i va haver de carregar la bici durant l’últim quilòmetre per a travessar la línia de meta en 6h02m00s. Sense paraules. El grup perseguidor va acabar entrant a cinc minuts, però Voss no tenia referències després d’anar en solitari gran part de la carrera. No hi havia temps per a perdre. Les altres places es van decidir a l’esprint. L’australià Nathan Haas, segon, el canadenc Benjamin Perry, tercer, i Daniel Moreno, quart, van jugar les seves cartes en els últims metres. La cinquena posició va portar el nom del neerlandès Ivar Slik, l’anterior campió.

En el costat femení, Carolin Schiff també va dominar amb autoritat la prova marcant el tempo de principi a fi. L’alemanya va detenir el cronòmetre en 6h43m33s. El seu compatriota Svenja Betz va ser segona. Les altres places van estar més disputades. Finalment, el podi el va tancar la danesa Luise Valentin per davant de la britànica Annabel FisherGeertje Schreurs, cinquena, hauria pogut lluitar per cotes majors, però una punxada li ho va impedir. En el gravel entren en joc molts factors. També la navegació. Cal recordar que cap recorregut de The Traka estava marcat, sent responsabilitat de cada participant orientar-se i seguir el recorregut mitjançant un dispositiu GPS.

El diumenge 30 d’abril va ser el torn de les distàncies més curtes. El repte The Traka 100K també era puntuable per a les Gravel Earth Series. El circuit reuneix esdeveniments amb diferents formats i distàncies per a obrir la finestra a tota la comunitat del gravel internacional. Els més ràpids dels 106 quilòmetres amb 1200 metres de desnivell positiu van ser l’espanyol Oliver Aviles i la neerlandesa Lorena Wiebes, actual campiona d’Europa de ciclisme de carretera. El primer es va imposar als francesos Victor Bosoni i Nicolas Reculeau amb un registre de 3h28m39s. La segona va calcar el guió davant l’alemanya Tanja Erath i la francesa Chloé Schoenenberger després de 3h40m51s d’esforç. La festa la va completar la distància 50K i les victòries de l’irlandès Maria Arguello i la belga Tomas Everaerts.

Després de cinc edicions, ningú discuteix que The Traka és l’esdeveniment de referència del vell continent. Enrere ha quedat aquella primera edició amb un centenar de participants. The Traka és l’oportunitat de compartir la passió pel gravel durant tota una setmana. No hi ha millor escenari per a veure néixer les Gravel Earth Series. Seran sis països i sis proves més la gran final del certamen que se celebrarà a Cardona, província de Barcelona. Fora d’aquest marc, trobem Ranxo, la pròxima destinació gravel de Klassmark que tindrà lloc a Ponts, província de Lleida, el 4 de juny. Una nova oportunitat per a continuar enamorant-se d’aquest esport.

360K MASCULÍ
1. Mattia de Marchi (ITA) – 12h55m42s
2. Tobias Mørch (DEN) – 13h08m42s
3. Diederik Deelen (HOL) – 13h08m43s
4. Nils Correvon (SUI) – 13h27m59s
5. David Comas (ESP) – 13h46m25s
6. Sam Andrews (GBR) – 13h49m10s
7. Matteo Fontana (ITA) – 13h54m32s
8. Jesse Yates (SUI) – 13h57m56s
9. Jack Thompson (IRL) – 13h57m57s
10. Ulrich Bartholmös (GER) – 14h01m00s

360K FEMENÍ
1. Amity Rockwell (USA) – 15h01m02s
2. Sarah Sturm (USA) – 15h46m04s
3. Emma Porter (IRL) – 16h17m01s
4. Amira Mellor (GBR) – 16h39m33s
5. Madeleine Nutt (GBR) – 16h52m50s
6. Barbara Rieger (GER) – 17h15m36s
7. Sami Sauri (ESP) – 17h16m00s
8. Lydia Iglesias (ESP) – 17h48m17s
9. Anna Kollmann-Suhr (AUS) – 18h36m00s
10. Maria Ossowska (POL) – 18h57m39s

200K MASCULÍ
1. Paul Voss (GER) – 6h02m00s
2. Nathan Haas (GER) – 6h07m44s
3. Benjamin Perry (CAN) – 6h07m45
4. Daniel Moreno (ESP) – 6h07m46s
5. Ivar Slik (HOL) – 6h08m09s

200K FEMENÍ
1. Carolin Schiff (GER) – 6h43m33s
2. Svenja Betz (GER) – 6h58m45s
3. Luise Valentin (DEN) – 7h09m01s
4. Annabel Fisher (GBR) – 7h13m12s
5. Greetje Schreurs (HOL) – 7h15m33s

100K MASCULÍ
1. Oliver Aviles (ESP) – 3h 28m39s
2. Victor Bosoni (FRA) – 3h28m43s
3. Nicolas Reculeau (FRA) – 3h28m50s

100K FEMENÍ
1. Lorena Wiebes (HOL) – 3h40m51s
2. Tanja Erath (GER) – 3h52m21s
3. Chloé Schoenenberger (FRA) – 3h56m53s

50K MASCULÍ
1. Tomas Everaerts (BEL) – 1h55m34s
2. Kelly Silberberg (USA) – 2h05m19s
3. Manel Hernandez (ESP) – 2h06m35s

50K FEMENÍ
1. Maria Arguello (CRC) – 2h11m12s
2. Anne Apfelbeck (GER) – 2h16m55s
3. Roisin Mossop (IRL) – 2h17m12s

Tots els resultats AQUÍ