[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ custom_margin=” margin=’0px’ mobile_breaking=” border=” border_color=” radius=’0px’ padding=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ highlight=” highlight_size=” animation=” link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” mobile_display=” id=” custom_class=” aria_label=” av_uid=’av-gh3cj’]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-38mf0j’ admin_preview_bg=”]

CAP DE CREUS NORD O EL REPTE DE NETEJAR LES 16 CALES MÉS REMOTES DEL PARC NATURAL

Klassmark se submergeix al cor de la Costa Brava per recollir quilos i quilos de plàstic

L’acció pretén conscienciar a la comunitat dels perills de la sobre producció de plàstic pel nostre ecosistema

Netejar les 16 cales més remotes del nord del Parc Natural del Cap de Creus al cor de la Costa Brava. Aquest és el repte que va completar l’equip de Klassmark el dijous 12 de novembre. Un total de 26 quilòmetres des del Port de la Selva fins al Far de Cap de Creus durant 12 llargues hores de sol a sol. L’accés a peu a la majoria d’aquestes cales és de mínim 30 minuts. En alguns trams no hi ha camí per arribar-hi o enllaçar-hi. La zona nord del Cap de Creus és més que remota i un lloc molt exposat a la tramuntana, als corrents marítims i al turisme marítim-terrestre.

[/av_textblock]

[av_image src=’https://www.klassmark.com/wp-content/uploads/2020/12/Cap-de-CreusNord-X.jpeg’ attachment=’6191′ attachment_size=’full’ copyright=” caption=” styling=” align=’center’ font_size=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ hover=” appearance=” link=” target=” id=” custom_class=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-kcd3srwh’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-38mf0j’ admin_preview_bg=”]
La fauna i la flora donen vida al Parc Natural 365 dies de l’any, però les neteges exhaustives de la zona se solen realitzar abans de l’estiu. La majoria de gent que transita en aquesta zona és neta i respectuosa. Tot i això, el 20% dels residus que es van recollir eren de l’estiu passat. Es van trobar ampolles de plàstic, bosses de patates i menjar, llaunes o mascaretes, així com estris de pesca o restes d’embarcacions que fondegen a les cales.
[/av_textblock]

[av_image src=’https://www.klassmark.com/wp-content/uploads/2020/12/Cap-de-CreusNord-I.jpeg’ attachment=’6183′ attachment_size=’full’ copyright=” caption=” styling=” align=’center’ font_size=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ hover=” appearance=” link=” target=” id=” custom_class=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-kcd3srwh’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-38mf0j’ admin_preview_bg=”]
Davant aquesta situació, suspenem l’usuari marítim-terrestre de l’estiu on la llei del mínim esforç els empara. Aquest col·lectiu coneix a la perfecció que estan en un entorn idíl·lic i privilegiat, però s’han acostumat a conviure amb plàstics. Si fondeges i nedes fins a la cala, com a mínim retorna-li la satisfacció que t’ha donat i emporta’t l’ampolla d’aigua buida que veus al teu costat. Si hi accedeixes a peu i veus un plàstic, retorna a la cala la satisfacció que t’ha donat i emporta’t el plàstic.
[/av_textblock]

[av_image src=’https://www.klassmark.com/wp-content/uploads/2020/12/Cap-de-CreusNord-III.jpeg’ attachment=’6185′ attachment_size=’full’ copyright=” caption=” styling=” align=’center’ font_size=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ hover=” appearance=” link=” target=” id=” custom_class=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-kcd3srwh’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-38mf0j’ admin_preview_bg=”]
Anem al nucli de la qüestió. El desconeixement és total. El 80% dels residus que es van trobar els generem tots i totes. Un mar col·lapsat de plàstics els escup i els retorna a la costa. La culpa no recau als municipis, ni al Parc Natural; és nostra. Els plàstics viatgen quilòmetres fins que desemboquen a qualsevol racó de la costa. Això si hi arriben, ja que el 80% se submergeix transformant-se en micro plàstics.
[/av_textblock]

[av_image src=’https://www.klassmark.com/wp-content/uploads/2020/12/Cap-de-CreusNord-II.jpeg’ attachment=’6184′ attachment_size=’full’ copyright=” caption=” styling=” align=’center’ font_size=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ hover=” appearance=” link=” target=” id=” custom_class=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-kcd3rfrk’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-38mf0j’ admin_preview_bg=”]
En una societat embolicada en plàstic la solució es troba en els hàbits de tots i totes. Qualsevol gest és important. Deixar de consumir plàstic d’un dia per l’altre no és fàcil, però reduir-ne l’ús és una a obligació. El nostre deure com a amants del medi és deixa’l millor que l’hem trobat. I si ets esportista encara amb més raó. Fem una crida perquè els atletes planifiquin reptes ambientals que ajudin a conscienciar la comunitat. Accedir a les zones més remotes no està a l’abast de tothom. La indústria del trail running i de la suplementació esportiva també té el deure de treballar en campanyes menys agressives pel medi. Fins ara tot són plàstics i més plàstics.
[/av_textblock]

[av_image src=’https://www.klassmark.com/wp-content/uploads/2020/12/Cap-de-CreusNord-VII.jpeg’ attachment=’6189′ attachment_size=’full’ copyright=” caption=” styling=” align=’center’ font_size=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ hover=” appearance=” link=” target=” id=” custom_class=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-kcd3rfrk’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-38mf0j’ admin_preview_bg=”]
En els oceans i mars del nostre planeta ja hi trobem 7 illes flotants de plàstic, una d’elles al Mar Mediterrani. Poden arribar a ser de la mida d’Espanya, una autèntica barbaritat. Tot i això, cal recordar que la gran majoria de plàstic està submergit, fet que agreuja més la situació. La societat d’avui desperta i se’n va a dormir en un món de plàstic que està acabant amb els nostres ecosistemes marins i terrestres, així com amb la seva fauna i flora. La fabricació i descomposició del plàstic produeix gasos d’efecte hivernacle que deterioren el planeta. No podem mirar cap a un altre costat.
[/av_textblock]

[av_image src=’https://www.klassmark.com/wp-content/uploads/2020/12/Cap-de-CreusNord-IX.jpeg’ attachment=’6187′ attachment_size=’full’ copyright=” caption=” styling=” align=’center’ font_size=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ hover=” appearance=” link=” target=” id=” custom_class=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-kcd3rfrk’ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-38mf0j’ admin_preview_bg=”]

Mapa del recorregut aquí
Fotos: Oriol Batista

#Klassmark
#NoNatureNoFuture
#ZeroPlastics

[/av_textblock]

[/av_one_full]