RES ATURA A THE TRAKA, LA FESTA MUNDIAL DEL GRAVEL A GIRON

La setmana es despertava amb la meteorologia amb afany de protagonisme. La pluja va deixar el terreny enfangat i ple d’aigua; en qualsevol cruïlla podia aparèixer un rierol. Era el moment d’activar el pla B de The Traka. Klassmark va decidir suspendre la distància Adventure, programada per al dimecres 1 de maig, per garantir la seguretat i la integritat de tots els participants. Era el moment de centralitzar tota l’energia a The Traka 360. L’equip de direcció va treballar de valent sobre el terreny, modificant lleugerament el recorregut per evitar els llocs desbordats d’aigua. Els 3200 atletes de 77 nacionalitats que van desembarcar a Girona no es podien quedar sense la festa de l’esdeveniment gravel més gran d’Europa i un dels referents a escala internacional.

Peter Stetina succeeix a Mattia de Marchi al tron de The Traka 360K

Karolina Migon s’emporta un apassionant duel davant Geerike Schreurs

El pas dels anys ha dictat que el recorregut de The Traka 360K és la distància per excel·lència a Girona. El repte va començar divendres 3 de maig a les set del matí. El nou recorregut, 345 quilòmetres amb 3200 metres de desnivell positiu, era una mica més curt que l’original, però seguia descobrint perquè Girona és catalogada com el paradís del gravel. En la línia de sortida hi havia el Rei, Mattia de Marchi, que prenia la sortida amb l’ambició d’aconseguir la quarta corona en quatre edicions. L’italià va ser un dels grans protagonistes fins que va trencar el canvi de la bicicleta i va dir adeu a la seva hegemonia a The Traka.

La baralla masculina no es va trencar fins al tram decisiu. La pujada dels Metges del quilòmetre 260 ho va canviar tot. Al costat de De Marchi, es van plantar al peu de l’ascensió els nord-americans Chad Haga i Peter Stetina, el francès Alexys Brunel, l’italià Matteo Fontana, l’australià Freddy Ovett, el canadenc Rob Britton i el noruec Simen Nordahl Svendsen. Fins aleshores, The Traka 360K sempre havia estat liderada per un grup, amb més o menys alternatives al capdavant; però Mattia de Marchi va dir prou. L’italià es va posar al capdavant per marcar un ritme demolidor que anava despenjant a tots els rivals. Fins i tot va aconseguir sentenciar Peter Stetina i Rob Britton, però es van reenganxar en la baixada. Quan el podi semblava que era cosa de tres, l’infortuni mecànic deixava fora de combat a De Marchi.

La glòria estava reservada per a un nord-americà o un canadenc. Tot apuntava a un esprint final, quan Peter Stetina va aprofitar una de les últimes pujades per donar l’estocada final. El nord-americà tornava els aplaudiments del públic amb una reverència travessant la línia de meta en 11h42m23s; tan sols 17 segons abans que Rob Britton. La resolució del podi també tenia reservat un final inesperat. El noruec Simen Nordahl Svendsen pedalejava cap a la tercera posició quan una caiguda en l’últim quilòmetre es va interposar en el seu camí; el nord-americà Chad Haga l’acabaria superant en l’últim sospir. El danès Tobias Morch Kongstadtancava el Top5.

Al costat femení, la pujada del quilòmetre 260 també va ser clau; aquest és el punt on se sol decidir el triomf. En aquesta ocasió la llista de candidates es reduïa a dos. La polonesa Karolina Migon i la neerlandesa Geerike Schreurs havien demostrat que eren les dues atletes més fortes de la jornada, però després de compartir quilòmetres i hores de bicicleta arribava l’hora de la veritat. En aquest punt va sobresortir la figura desfermada de Migon per signar un triomf històric després de 12h38m51s d’esforç. Per darrere, la nord-americana Sarah Sturm sempre es va mantenir a les places d’honor per tancar el podi. El Top5 també va comptar amb la presència de la britànica Dannielle Shrosbree i la danesa Luise Valentin. El nivell de The Traka és d’infart.

Va ser una The Traka 360 atípica. El fang i l’aigua van crear un escenari amb un toc encara més èpic. Aquesta edició quedarà gravada a la memòria de tots els participants. Molts han focalitzat els seus objectius d’aquest any en les Gravel Earth Series, un circuit que ha nascut amb la intenció de mantenir l’essència i els valors d’aquest esport. 20 reptes en 13 països, on The Traka és un dels grans abanderats del projecte. La distància 200K i 360K reben la màxima distinció possible, la de Gravel Earth Global. Una victòria a Girona justifica tota una temporada.

Carolin Schiff defensa amb èxit la corona de The Traka 200K

Petr Vakoc aconsegueix la vitòria després d’un final d’infart a Girona

Després de la tempesta ve la calma. La resta de distàncies, celebrades durant el cap de setmana, es van disputar sota un radiant sol. Evidentment, al terreny hi havia les seqüeles de les tempestes, però després dels reajustaments necessaris, l’organització va deixar de mirar amb temor el cel. El dissabte 4 de maig a les set del matí era el moment de The Traka 200K. L’altra distància predilecta del programa sumava un total de 194 kilómetros con 2300 metros de desnivel positivo. El nombre de candidats i candidates era infinit, amb molts atletes optant a la glòria final. Era difícil fer un pronòstic davant de l’allau de primeres espases del ciclisme que es van congregar a Girona, però Carolin Schiff ens va recordar qui governa a la ciutat.

L’alemanya va prendre la sortida per defensar la corona. No va especular i va mostrar la seva ambició des del primer quilòmetre. Tot i això, va trobar resistència en la danesa Klara Sofie Skovgard. Totes dues van ser les grans protagonistes de la jornada, però en l’últim terç del recorregut, Schiff va agafar el lideratge en solitari per no deixar-lo anar. 6h46m16s per sumar la segona victòria consecutiva a Girona. La seva compatriota Rosa Maria Kloser va tancar el podi, amb la sueca Hanna Johansson i la nord-americana Heather Fischer en el Top5.

La batalla masculina va tenir moltes més alternatives, amb un grup nombrós al capdavant; fins a nou participants van passar junts pel control de cronometratge del quilòmetre 153. Ningú aconseguia trencar el grup, però en els últims quilòmetres anava perdent peces a poc a poc. Tres ciclistes van entrar al Parc de les Ribes del Ter, punt de sortida i arribada de la prova, amb opcions de victòria. L’esprint el va guanyar Frederik Rassman, però una penalització de cinc minuts l’allunyava del triomf. El reglament deixa ben clar que no es pot rebre assistència fora dels punts establerts i l’alemany no va complir la normativa.

Amb aquest nou escenari, era el txec Petr Vakoc qui pujava a dalt del podi després de signar un registre de 6h07m08s. El neerlandès Jasper Ockeloen i el suís Johan Jacobs eren segon i tercer, amb el danès Asbjorn Hellemose i el neerlandès Hans Becking en quarta i cinquena posició. Els cinc primers classificats només van estar separats per 28 segons; d’infart.

The Traka va tancar la millor setmana gravel de l’any amb els reptes 100K i 50K

El diumenge 5 de maig va tancar el programa de la sisena edició de The Traka. Ho va fer amb les distàncies més curtes, que oferien l’oportunitat de formar part de la gran festa del gravel a tots els ciclistes independentment del nivell. Tot i això, només cal llegir el nom dels guanyadors per adonar-se que el nivell d’atletes seguia sent molt alt. De fet, alguns dels noms importants del recorregut 200K i 360K van decidir repetir experiència. Aquest és el cas dels francesos i els companys d’equip Alexys Brunel i Hugo Drechou, primer i segon de The Traka 100K. Tots dos arribaven junts a meta i van decidir jugar-se el triomf a pedra, paper i tisores realçant els valors d’aquest esport. Brunel va treure paper i Drechou pedra. 3h08m29s per al campió. El tercer lloc estava reservat per al britànic Thomas Couzens. La seva compatriota Marie Schreiber va ser la millor de la baralla femenina amb 3h21m18s, imposant-se a les neerlandeses Anna Van der Breggen i Femke Markus.

The Traka 50K va estar dominada pels alemanys Luis Nef i Kathrin Hammes. Nef, un altre dels repetidors, aturava el cronòmetre en 1h43m41s per pujar a dalt d’un podi on els francesos Gossard Maxime i Marvin Gruget també van ser protagonistes. Entre les dones, Hammes es va imposar a l’australiana Emma Frodeno i la francesa Raphaëlle Rigau amb un temps de 2h17m00s. Tots van poder viure en primera persona l’experiència de creuar el gran arc de The Traka.

Darrere hem deixat la millor setmana gravel de l’any. Ni la pluja dels primers dies va poder atuarar una festa que va finalitzar sota un sol radiant. La ciutat de Girona va reunir a tota la comunitat d’un esport que ha arribat per quedar-se. Klassmark va treballar de valent perquè cadascun dels seus participants tornessin als seus països amb un record inoblidable. No cada dia tenim l’oportunitat de compartir la passió del gravel amb tots els enamorats d’aquest esport arribats de tots els racons del planeta. Ara toca pensar en el demà o, cosa que és el mateix, en The Traka 2025.

THE TRAKA 360K MASCULÍ
1. Peter Stetina (USA) / American Gravel Mafia – 11h42m23s
2. Rob Britton (CAN) / Factor Overland – 11h42m40s
3. Chad Haga (USA) / The Hagasaki Cycling – 11h57m38s
4. Simen Nordahl Svendsen (NOR) / Pas Racing – 11h58m04s
5. Tobias Morch Kongstad (DEN) / Pas Racing – 11h59m46s
6. Alexys Brunel (FRA) / Groove Gravel – 12h05m00s
7. Griffin Easter (USA) / Opicure Foundation – 12h08m02s
8. Nils Correvon (SUI) / Pas Racing – 12h19m11s
9. Ole Bjorn Smisethjell (NOR) / Reser Molde – 12m19m21s
10. Matteo Fontana (ITA) – 12h19m56s

THE TRAKA 360K FEMENÍ
1. Karolina Migon (POL) / Pas Racing – 12h38m51s
2. Geerike Schreurs (NED) / SD Worx – 13h01m00s
3. Sarah Sturm (USA) / Specialized SRAM Rapha – 13h05m43s
4. Danielle Shrosbree (GBR) / Privateer – 13h35m32s
5. Luise Valentin (DEN) – 13h35m57s
6. Svenja Betz (GER) / Reverb Cycling – 13h45m37s
7. Amity Rockwell (USA) / Pas Racing – 13h56m51s
8. Madeleine Nutt (GBR) / Ribble Collective – 14h15m33s
9. Sofia Schugar (USA) / Racing Homers – 14h18m55s
10. Cynthia Carson (USA) – 14h27m38s

THE TRAKA 200K MASCULÍ1
1. Petr Vakoc (CZE) / Canyon Integray – 6h07m08s
2. Jasper Ockeloen (NED) – 6h07m10s
3. Jacobs Johan (SUI) / Movistar Team – 6h07m26s
4. Asbjorn Hellemose (DEN) / Swatt Club – 6h07m35s
5. Hans Becking (NED) / Buff Megamo – 6h07m36s
6. Josh Brunett (NZL) / Mitoq NZ – 6h08m38s
7. Greg Van Avermaet (BEL) / Personal team with Isadore – 6h08m43s
8. Luis Neff (GER) / Rose Racing – 6h08m47s
9. Benjamin Perry (CAN) / Groove Gravel – 6h09m09s
10. Ryan Christensen (NZL) / Rule28 Pro Racing – 6h10m24s

THE TRAKA 200K FEMENÍ
1. Carolin Schiff (GER) / Canyon CLLCTV – 6h46m16s
2. Klara Sofie Skovgard (DEN) / Pas Racing – 6h55m33s
3. Rosa Maria Kloser (GER) / Maap Gravel – 7h09m33s
4. Hanna Johansson (SWE) / Rule x WMNGRVL – 7h15m01s
5. Heather Fischer (USA) / DNA Pro Cycling – 7h16m59s
6. Jade Treffeisen (GER) / Canyon CLLCTV – 7h23m26s
7. Anna Gabrielle Traxler (CAN) – 7h26m31s
8. Mie Pedersen (DEN) / Pas Racing – 7h29m13s
9.Ellen Campbell (USA) / Specialized Rapha Tailwind – 7h32m20s
10. Maja Johansson (SWE) / Rule x WMNGRVL – 7h33m12s

THE TRAKA 100K MASCULÍ
1. Alexys Brunel (FRA) / Groove Gravel – 3h08m29s
2. Hugo Drechou (FRA) / Groove Gravel – 3h08m30s
3. Thomas Couzens (GBR) / Ribble Collective – 3h11m13s

THE TRAKA 100K FEMENÍ
1. Marie Schreiber (LUX) / SD Worx – 3h21m18s
2. Anna Van der Breggen (NED) – 3h30m03s
3. Femke Markus (NED) / SD Worx – 3h31m31s

THE TRAKA 50K MASCULÍ
1. Luis Neff (GER) / Rose Cycling – 1h43m41s
2. Gossard Maxime (FRA) / ETH Carthel – 1h43m42s
3. Marvin Gruget (FRA) / Cafe du Cycliste – 1h48m30s

THE TRAKA 50K FEMENÍ
1. Kathrin Hammes (GER) / Rose Cycling – 2h17m00s
2. Emma Frodeno (AUS) – 2h22m08s
3. Raphaëlle Rigaud (FRA) – 2h27m40s