BARCELONA, A PUNT PER A LA GRAN FINAL DE LES GRAVEL EARTH SERIES

Amity Rockwell i Mattia de Marchi són els grans favorits per inaugurar el palmarès del circuit

Cardona reuneix unes condicions orogràfiques ideals per acollir un dels esdeveniments gravel més importants

L’aventura de les Gravel Earth Series arriba al final. Enrere hem deixat sis esdeveniments seleccionats meticulosament per donar vida a la primera edició d’un projecte que va néixer amb l’ambició de mantenir l’essència del gravel. Des de les terres salvatges del Masai Mara a Kenya fins als foscos camps de lava d’Islàndia. Migration i The Rift van enlluernar a tota la comunitat. Octopus va desafiar a tots els participants amb els cims més alts dels Alps suïssos. França va estar representada pels castells medievals de Nature is Bike, mentre la Nordic Gravel Series de Bergslagen va proposar un repte en l’interior de Suècia. Un viatge que va arrencar a Espanya la darrera setmana d’abril en la ciutat històrica de Girona, amb la Costa Brava com a reclam, i torna a Catalunya per tancar el cercle. Barcelona, concretament la població de Cardona, està a punt per acollir l’Earth Final; la gran final del circuit que coronarà als campions. Amity Rockwell i Mattia de Marchi arriben a la cita com a líders i l’etiqueta de màxims favorits. La quarta posició és suficient per alçar-se amb el títol. El dissabte 16 de setembre sabrem si la nord-americana i l’italià són els primers ciclistes a inscriure el seu nom al palmarès de les Gravel Earth Series.

L’orografia de Cardona dictarà sentència. Un recorregut exigent de 179 quilòmetres amb 3150 metres de desnivell positiu amb tres parts diferenciades. Durant el primer i darrer terç del recorregut, els participants sumaran gran part del desnivell acumulat. És un perfil més muntanyenc que encadena ascensos i descensos. Entre ells, trobem una secció molt més ràpida i rodadora amb llargues rectes com a protagonistes. Klassmark, organitzadors de la prova i el circuit, ha dibuixat un repte heterogeni per rebre ciclistes de diferents característiques i qualitats. No obstant això, la classificació final té en compte les dues millors puntuacions de l’any, més el resultat d’una Earth Final que atorga una extra de puntuació. La resta de proves han estat catalogades segons la seva dificultat i el prestigi. Una fórmula per premiar al ciclista més complet, regular i versàtil de les Gravel Earth Series.

La llarga distància ha situat Amity Rocwell al capdamunt de la classificació, per arribar a Cardona amb la màxima puntuació possible després de conquistar The Traka 360 i Migration. La nord-americana es proclamarà automàticament campiona de les Gravel Earth Series si obté la quarta posició, independentment del que facin les seves rivals. Fins i tot es preveu que el marge sigui més ampli perquè la victòria de la britànica Madeleine Nutt, la seva immediata perseguidora, serà molt complicada a causa de la forta competència. En la línia de sortida de l’Earth Final trobarem a la campiona d’Octopus, la també britànica Annabel Fisher, a la vencedora de Nature is Bike, l’estatunidenca Katherine Sherdian, i a la triomfadora de la Nordic Gravel Series de Bergslagen, la neerlandesa Geertje Schereurs. La irlandesa Emma Porter, l’alemanya Sevenjta Betz, la neerlandesa Chris Berkers o la islandesa Maria Gudmundsdottir també aspiren a escalar posicions dins el Top10.

En la baralla masculina, Mattia de Marchi també desembarca a l’Earth Final en una posició de privilegi després de la seva victòria a The Traka 360. La situació és la mateixa. Si l’italià signa un quart lloc serà el primer campió de les Gravel Earth Series; independentment dels seus perseguidors. La gran majoria de combinacions donen més marge a De Marchi. Tot dependrà de les actuacions del danès Tobias Morch o del suís Nils Correvon, sense oblidar-nos del neerlandès Diederik Deelen o l’australià Nathan Haas. L’alemany Lukas Baum, campió de Migration, és un dels grans favorits a la victòria parcial. No serà l’únic present amb una corona del circuit. El britànic Tobias Perry i el francès Benjamin Pascual, vencedors de la Nordic Gravel Series de Bergslagen i de Nature is Bike respectivament, també estaran en la línia de sortida.

A la festa s’hi uniran ciclistes inèdits durant l’any. Entre ells, alguns noms molt importants. El neerlandès Hans Becking i l’alemany Georg Egger, especialistes en bicicleta de muntanya, tenen moltes opcions d’estar al davant a causa de l’exigència del recorregut. Clàudia Galicia també apujarà el nivell de la competició femenina. Tot i això, més enllà de qualsevol classificació, l’Earth Final és una oportunitat única per compartir un cap de setmana inigualable de gravel al costat dels millors especialistes del planeta. Tot amant d’aquest esport és benvingut.

De fet, per obrir la finestra de possibilitats, l’organització proposa un segon recorregut no puntuable i menys exigent. Es tracta de la distància Medium de 94,2 quilòmetres amb 1800 metres de desnivell positiu. A més, per incentivar la convivència entre tots els implicats, l’esdeveniment es desenvoluparà al Vilar de la Duquessa de Cardona, un recinte tancat exclusivament per a l’Earth Final amb totes les ubicacions en la mateixa zona. Els participants només s’hauran de preocupar de pedalar. Com a casa. La festa arrencarà el divendres 15 amb un social ride i la presentació d’atletes per donar pas a la traca final del dissabte 16 amb la glòria en joc. Després de travessar la línia d’arribada, tots els protagonistes seran rebuts com a campions en la cerimònia de clausura. La cirereta del pastís a un any de somni.